Innovativ og bæredygtig trafikløsning fra England giver bildæk nyt liv på cykelstien og vejen.
Hvert år kasseres 12,5 millioner tons dæk på verdensplan. Men kasserede dæk kan rent faktisk betragtes som en råvare, der kan genanvendes og skabe nyt liv i andre produkter.
De seneste 10 år er skudt alternative og bæredygtige trafikløsninger op i en række engelske og europæiske byer, som giver bildæk et nyt lov på cykelstien og på vejene. Løsningen er udviklet af Rosehill Highways i England og kan modstå de hårdeste miljøer.
344.000 bildæk genanvendt på et år
Alene det sidste år genanvendte Rosehill Highways over 344.000 bildæk til at producere hastighedsdæmpende og trafikløsninger, som gjorde livet mere sikkert for de bløde trafikanter. De bæredygtige løsninger tilbyder en række fordele, herunder et reduceret CO2-fodaftryk.
Trafikløsningerne er derfor et bæredygtig valg, som opfylder FN’s Verdensmål:
- 9 Industri, innovation og infrastruktur
- 11 Bæredygtige byer og lokalsamfund
- 12 Ansvarligt forbrug og produktion
- 13 Klimaindsats
Den bæredygtige og langtidsholdbare løsning kan være et led i den grønne omstillingen, som regeringen i starten af 2020 lagde op til. Her indgik regeringen bl.a. en aftale om 520 mio. kr., som skal gøre det nemmere at vælge cyklen til.
Reducer omkostninger og trafikkø markant
Udover trafikløsningerne er et bæredygtig valgt, er der også store omkostningsbesparelser at hente. Produkterne er designet til hurtigt og nemt at blive monteret direkte på vejen, hvilket ikke blot minimerer omkostningerne til installation, men også til udgravning væsentligt. Løsningerne minimerer samtidig forstyrrelser af trafikken, da eksempelvis en trafikø eller fartbump kan installeres på kun 30 minutter.
Eksempler på cykelstier: